Wespennest, wat nu?

Veel mensen vinden wespen vervelend, vooral in de zomer. Dan komen de wespen op zoetigheid af zoals ijs, frisdrank en fruit. Een wespennest zorgt al gauw voor overlast.

Dit moet je weten over wespen

Help, een wespennest - wesp bij bloesemWespen zijn niet alleen maar vervelende of gevaarlijke beesten, maar ook erg nuttig. Wist je dat een wespenvolk per dag wel 3000 muggen, vliegen, motten en andere insecten kan vangen? Een wesp steekt normaal gesproken ook niet zomaar, maar wel als ze zich bedreigd voelt. Bijvoorbeeld bij de ingang van het nest of als ie bekneld raakt tussen je kleding en huid.

Hieraan herken je een wesp

Wespen zijn te herkennen aan hun felgele kleur met zwarte lijnen zonder haren op het lijf, terwijl bijen meer zwart zijn, behaard en donker geelbruine strepen hebben die overgaan in het zwart.

Geen wespen in najaar en winter

Alle wespen sterven in het najaar. Alleen de jonge koninginnen overleven en zoeken een plekje om te overwinteren. In het voorjaar zoekt ze dan een geschikte plek en maakt het begin van een nieuw nest, waar ze eitjes in kan leggen. De nieuw geboren wespen bouwen het nest dan verder uit.

Wespennest lijkt van papier-maché

Bijennest in het wildWespennest in nokEen wespennest is van houtvezels gemaakt en hangt vaak in een boom of struik, maar ook in holtes zoals een spouwmuur of zolder. Het nest lijkt gemaakt van papier-maché of karton en is grijsachtig van kleur. Het heeft een bolle vorm. Het wordt trouwens slechts gedurende één seizoen door de wespen gebruikt.

Bijennest is van was

Een bijennest ziet er heel anders uit. Honingbijen bouwen een nest van was, bestaand uit gele of witte plakken was die naast elkaar hangen.

Voorkom overlast, bel de imker

Een wespennest kan voor overlast zorgen. De wespen kunnen steken. Niet leuk als je rustig in de tuin wilt zitten. Voorkom overlast en bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 – 19 84 15 51 >>. De stadsimker of een collega-imker komt zo snel mogelijk het wespennest verwijderen >>.

Dit vind je vast ook interessant

Bijennest verwijderen

Bijennest verwijderen - Stadsimker Bart van Egteren bekijkt een bijenzwermIneens een bijennest in de tuin of in de buurt? Duizenden bijen op een struik, in een boom of op een andere plek? Grote kans dat het een bijenzwerm is. Bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 – 19 84 15 51 >>

Zo vangt de stadsimker de bijenzwerm >>

Wat is een bijenzwerm?

Bijenzwerm in boomEen bijenzwerm is een groep bijen die zich heeft afgesplitst van een bestaand bijenvolk. Op zoek naar een nieuw thuis. Nieuwsgierig wat er allemaal gebeurt?

Lees meer informatie over bijenzwermen >>

Hommelnest, wat nu?

Hommel vliegt naar bloemHommelnest in de tuin, onder de dakgoot of op een andere plek? Geen reden om bang te zijn! Hommels zijn zachtaardige dieren en steken vrijwel nooit. De hommel wordt over het algemeen niet bestreden.

Lees meer informatie over hommels >>