Hommelnest, wat nu?

Hommelnest in de tuin, onder de dakgoot of op een andere plek? Geen reden om bang te zijn! Hommels zijn zachtaardige dieren en steken vrijwel nooit. De hommel wordt over het algemeen niet bestreden.

Dit moet je weten over hommels

Hommel op bloemHommels zijn bijen, ook al zien ze er met hun zachte, wollige en kleurrijke beharing wel duidelijk anders uit. Het hoofd van een hommel is helemaal zwart onder de haartjes. In Nederland zijn er bijna 30 verschillende soorten hommels bekend.

Knuffelbij

De pluizige hommel is op zich zachtaardig en prikt alleen als ze zich echt bedreigd voelt. Zo’n hommelprik kan best pijnlijk zijn. In de meeste gevallen zorgt een hommelnest voor weinig problemen. Het nest verdwijnt vanzelf als de oude koningin en haar gevolg in het najaar sterven. Alleen jonge hommelkoninginnen verschuilen zich op een beschutte plek en overleven de winter.

Dikke winterjas

Hommelnest in de grondIn het vroege voorjaar zie je hommels vaak als eerste insecten in tuinen, parken en plantsoenen op de lentebloemen vliegen. Ze hebben een dikke vacht, die ze goed tegen de kou beschermt. De vroege hommels zijn koninginnen, die als enige van het hommelvolk in een holletje overwinterd hebben. Ze zijn op zoek naar een plekje om een nieuw nest te bouwen en eitjes te leggen. De pasgeboren hommels verzorgen vervolgens de koningin en het broed, ze halen nectar en stuifmeel op en bouwen het nest verder uit.

Holbewoners

Hommelnesten zijn op vele verschillende plekken te vinden, bijvoorbeeld in een nestkastje, een spouwmuur, een garage of onder de dakgoot. Veel hommelnesten zitten onder de grond, een muizenholletje is bijvoorbeeld een zeer geschikte woning voor hommels.

Voorkom overlast, bel de imker

Een hommelnest kan voor overlast zorgen omdat het in de weg zit. Bijvoorbeeld op een kinderspeelplaats of een caféterras. Voorkom overlast en bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 – 19 84 15 51 >>. De stadsimker of een collega-imker komt zo snel mogelijk het hommelnest verwijderen >>.

Dit vind je vast ook interessant

Bijennest verwijderen

Bijennest verwijderen - Stadsimker Bart van Egteren bekijkt een bijenzwermIneens een bijennest in de tuin of in de buurt? Duizenden bijen op een struik, in een boom of op een andere plek? Grote kans dat het een bijenzwerm is. Bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 – 19 84 15 51 >>

Zo vangt de stadsimker de bijenzwerm >>

Wat is een bijenzwerm?

Bijenzwerm in boomEen bijenzwerm is een groep bijen die zich heeft afgesplitst van een bestaand bijenvolk. Op zoek naar een nieuw thuis. Nieuwsgierig wat er allemaal gebeurt?

Lees meer informatie over bijenzwermen >>

Wespennest, wat nu?

Wespennest - wespVeel mensen vinden wespen vervelend, vooral in de zomer. Dan komen de wespen op zoetigheid af zoals ijs, frisdrank en fruit. Een wespennest zorgt al gauw voor overlast.

Lees meer informatie over wespen >>