Bijennest verwijderen

Ineens een bijennest in de tuin of in de buurt? Duizenden bijen op een struik, in een boom of op een andere plek? Grote kans dat het een bijenzwerm is. Probeer niet zelf de zwerm te verwijderen. Laat de bijen met rust, dan doen ze niks. Bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 – 19 84 15 51 >>. De stadsimker of een collega-imker komt de bijenzwerm zo snel mogelijk vangen.

Dit kun je het beste doen als je duizenden bijen ziet

Controleer eerst of het echt een bijenzwerm is! Soms zitten er heel veel bijen op een struik of in een boom. Die zijn dan nectar aan het verzamelen en vliegen later gewoon weer naar hun bijennest. Soms gaat het om een wespennest of hommelnest. Bijennest verwijderen - bijenzwerm in boomZitten de bijen met duizenden op elkaar? Dan is de kans groot dat het een bijenzwerm is.

Wat is een bijenzwerm?

Een bijenzwerm is een groep bijen die zich heeft afgesplitst van een bestaand bijenvolk. Ongeveer de helft van het volk vliegt uit een bijenkast, op zoek naar een nieuw thuis. Nieuwsgierig wat er allemaal gebeurt? We leggen het graag uit >>

Bijenzwerm gezien?

  1. Sluit deuren en ramen
  2. Blijf op afstand
  3. Bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 – 19 84 15 51 >>

Keep calm

Als een bijenzwerm bij je in de buurt of tuin landt, is dat heel indrukwekkend. Misschien vind je het best eng. Een bijenzwerm kan er bedreigend uitzien maar de bijen zijn over het algemeen rustig zodra ze op een plek zijn gaan zitten. Normaal gesproken steken ze je niet. Blijf voor de zekerheid op afstand en laat de bijen met rust. Ga bijvoorbeeld niet aan takken trekken, dan vliegen ze weer op en willen ze zich misschien verdedigen.

Imker vangt bijenzwerm

Stadsimker Bart van Egeteren besproeit bijenzwermStadsimkerij Groningen gebeld, tel. 06 – 19 84 15 51 >>? Stadsimker Bart van Egteren of een collega-imker komt de bijenzwerm zo snel mogelijk vangen. Als de zwerm in een boom zit, klimt hij er op een ladder naartoe. De imker besproeit de zwerm eerst met water uit een waterspuit. De bijen vliegen dan niet zo snel weer op. Dan veegt hij de zwerm met een vegertje of ganzenveer voorzichtig in een kleine bijenkast of korf. Zit de koningin eenmaal in de korf, dan vliegt de rest van de bijen haar achterna. Als het kan, blijft de korf tot de avond staan, zodat uiteindelijk alle bijen in de korf kunnen vliegen en geen achterblijvers blijven rondhangen.

Zwerm op auto geen probleem

Soms gaat een bijenzwerm op een bijzondere plek zitten, bijvoorbeeld op een auto. Geen probleem voor de stadsimker. Hij komt de zwerm gewoon vangen:

Dit doet de stadsimker met de bijenzwerm

Stadsimker Bart van Egeteren haalt een  kast met bijenzwerm opAls de stadsimker of een collega-imker de hele bijenzwerm heeft gevangen, neemt hij hem mee naar een bijenstal van Stadsimkerij Groningen. Daar geeft hij het bijenvolk een nieuw thuis.

Nieuw thuis

De imker zet de zwerm een poosje op een koele plek zodat de bijen helemaal tot rust kunnen komen. De volgende dag krijgen ze dan een nieuw thuis. Of in een gevlochten korf uit roggestro, die gaan ze dan zelf uitbouwen met honingraten van was. Of ze krijgen een kant-en-klare kast met houten raampjes met kunstraat, zodat ze snel een nieuw nest kunnen bouwen. De bijen worden voorzichtig in de nieuwe kast geschud of ze mogen ’s avonds in een nieuwe kast lopen, een prachtig gezicht:

Feestmaal om aan te sterken

Omdat een zwerm geen voedsel heeft, geeft de imker ze een paar dagen of weken lang honing of suikerwater. Van zo’n feestmaal sterken de bijen aan zodat ze nieuwe honingraten kunnen uitbouwen.

Gezondheidscheck

Ook behandelt de imker de zwerm tegen parasieten. Dat doet hij met het natuurlijke middel oxaalzuur (zit in rabarber). Zo kan er weer een mooi en gezond volk ontstaan. Soms blijkt dat de bijen toch erg stekerig zijn. Dan zorgt de imker voor een nieuwe, zachtaardige koningin, zodat kinderen en andere bezoekers van de bijenstal geen last krijgen.

Vergoeding

Zoals je hierboven leest, is het vangen van een bijenzwerm een hele onderneming. Een vergoeding voor de kosten is dan ook zeer welkom!
Steun Stadsimkerij Groningen. Elke donatie is welkom! IBAN NL97 TRIO 0379 5342 66, t.n.v. Stichting Groningen Bij-o-divers.

Dit vind je vast ook interessant

Wat is een bijenzwerm?

Bijenzwerm in boomEen bijenzwerm is een groep bijen die zich heeft afgesplitst van een bestaand bijenvolk. Op zoek naar een nieuw thuis. Nieuwsgierig wat er allemaal gebeurt?

Lees meer informatie over bijenzwermen >>

Wespennest, wat nu?

Wespennest - wespVeel mensen vinden wespen vervelend, vooral in de zomer. Dan komen de wespen op zoetigheid af zoals ijs, frisdrank en fruit. Een wespennest zorgt al gauw voor overlast.

Lees meer informatie over wespen >>

Wespennest of hommelnest verwijderen

Wespennest hommelnest verwijderen - wespennest bij schuttingLast van wespen uit een wespennest, bijvoorbeeld in de speeltuin of bij je thuis? Of zit er een hommelnest in de weg? Bel Stadsimkerij Groningen, tel. 06 - 19 84 15 51 >>.

Zo schakel je de stadsimker in >>

Hommelnest, wat nu?

Hommel vliegt naar bloemHommelnest in de tuin, onder de dakgoot of op een andere plek? Geen reden om bang te zijn! Hommels zijn zachtaardige dieren en steken vrijwel nooit. De hommel wordt over het algemeen niet bestreden.

Lees meer informatie over hommels >>